Navigatie menu

Torenlaan 11B‎
1402 AT Bussum
035 69 321 94
info@oefentherapie-bussum.nl

Reflex-integratie

MNRI® Reflexintegratie voor kinderen en volwassenen

Masgutova Neuro-Sensory-Motor Reflex Integration

Ieder mens wordt geboren met automatische reflexmatige bewegingen. In de eerste jaren van ons leven ontwikkelen deze reflexen zich tot steeds betere, doelgerichte bewegingen. Zo leer je je goed bewegen en adequaat reageren op de buitenwereld.

Als dit proces onvoldoende op gang komt, belemmert het de normale ontwikkeling. Hierdoor kosten bewegingen meer moeite of is de ontwikkeling trager. Ook prikkels uit de omgeving komen sterker of juist te zacht binnen. Dagelijks functioneren kost dan onnodig veel energie en levert meer spanning op.
MNRI-reflexintegratie helpt bij het herstellen van deze reflexen. Zo wordt een stevig fundament gelegd voor de verdere ontwikkeling. Dat leidt tot beter fysiek en mentaal functioneren. Deze behandeling is voor zowel volwassenen als kinderen geschikt.

Reflexintegratie helpt zowel bij lichamelijke klachten als bij problemen met gedrag en leerprestaties. Bij volwassenen kan behandeling met MNRI bij klachten na ongelukken en andere stresssituaties goede resultaten op leveren. De behandeling kan worden gecombineerd met andere therapieën.
MNRI-oefeningen zijn een combinatie van passieve en actieve bewegingen en handelingen die voor iedereen haalbaar zijn. Ook worden oefeningen meegegeven om thuis te doen. Zo wordt het effect van de behandeling versterkt en kunnen ouders hun kinderen helpen.

Wanneer MNRI kan helpen
Aangezien reflexen de basis van de totale ontwikkeling van een mens is, hebben niet goed geintegreerde reflexen invloed op veel fysieke en psychische functies en processen.
Voorbeelden
Gezondheid: ademhaling (bijv. astma), allergieën, eczeem, immuunsysteem, zindelijkheid.
Trauma: fysieke/mentale gevolgen van een ongeluk of een stressvolle gebeurtenis zoals bijv. whiplash, geboorte, bevalling, infarct.
Lichamelijk: niet kruipen (wel billenschuiven bijv.), onhandigheid, slecht evenwicht (ook emotioneel), slecht in sport, slechte houding.
Gedrag/karakter: dominant of timide, schrikachtig, gevoel van eigenwaarde, gevoel van veiligheid, prikkelgevoelig (voor kleding, geluid, licht, etc.).
Zintuigen: overgevoeligheid, overprikkeling, problemen met zien, problemen met horen, luisteren moeilijk.
Leerproblemen: concentratie, spelling, schrijven (o.a. pengreep), lezen, dyslexie, dyscalculie verschijnselen.
Diversen: slapen, vermoeidheid, onverklaarbare klachten.

De therapeut en de therapie
Paulien Stap heeft meer dan 35 jaar ervaring als (kinder-)oefentherapeut. Ze heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in reflexintegratie.
De kennis over reflexintegratie geeft haar meer inzicht in de oorzaken van veel klachten en problemen, waardoor de (kinder-)oefentherapie effectiever is.
De behandeling begint met een gesprek, het testen van de reflexen en observeren van bewegingen. De lengte van de therapie hangt af van de ernst en de duur van de klachten.

Gevolgde modules
Dynamic and Postural Reflexpattern Integration (de 24 belangrijkste primaire reflexen)
Proprio-Cognitive Reflex Integration (reflexen gerelateerd aan het leren)
Tactile Integration (veiligheid of onveiligheid bij aanraking)
Archetype Movement Integration (het fundament van reflex ontwikkeling)

Vergoeding/zorgverzekering

Uitgebreide informatie hierover vindt u op deze pagina.

Websites voor meer informatie:

masgutovamethode.nl de Nederlandse website

masgutovamethod.com de Amerikaanse website

You Tube film over de Masgutova methode.

Paulien Stap-Pennock, kinderoefentherapeut en MNRI-student in training.