Navigatie menu

Torenlaan 11B‎
1402 AT Bussum
035 69 321 94
info@oefentherapie-bussum.nl

Scoliose

Scoliose jong én ouder

Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom, je rug groeit scheef naar één kant. Meestal gaat dit samen met een draaiing van de wervels, dit is goed te zien bij de z.g. BUKTEST, hierbij sta je met je rug slap voorover hangend en kijkt de therapeut of de arts in de lengterichting naar je rug. Je wervelkolom maakt bij een scoliose één of meer zijwaartse bochten en je ribben zijn aan één zijde hoger. Ook staan de schouders vaak scheef, dat komt doordat de wervelkolom verbonden is met de ribben en de schouderbladen op de ribben liggen.

Een scoliose ontstaat meestal in de puberteit en kan soms erger worden tijdens deze groeifase. Een scoliose geeft niet direct klachten, wel kunnen sommige spieren te zwak of te kort zijn en daardoor gespannen en pijnlijk aanvoelen. Echter op volwassen leeftijd kan, door de langdurige ongelijkmatige belasting van de wervelkolom en de afwijkende houding, pijn ontstaan in de rug, nek en schouders.

De behandeling is gericht op beweeglijkheid, spierkracht, balans, conditie, ademhaling, houdingscorrectie en het zoveel mogelijk voorkomen van verergering van de bocht. Maar vooral het toepassen in je dagelijks leven en bewegen, zitten, werken en sporten, leer je bij oefentherapie.
Je bewegingsplezier en je zelfbeeld hoeven niet te lijden onder een scoliose. We oefenen in spelvorm met de jeugd, stimuleren, motiveren, begeleiden en adviseren bij het sporten en kiezen van een sport en bij school- en werkaangelegenheden. We gebruiken bij het oefenen vaak een balansbal waarmee je ook thuis kunt oefenen. Ook voor volwassenen heeft dit vaak toegevoegde waarde en het kan een manier zijn om eindelijk eens beter en wat langer te kunnen zitten op het werk of achter de PC.

Bij een milde scoliose is behandeling en controle door een oefentherapeut gedurende de gehele groei wenselijk. Bij een ernstigere scoliose speelt ook de specialist een rol, een brace of een operatie kan nodig zijn. Ook dan zal oefentherapie altijd nodig zijn om je te helpen, coachen, begeleiden en adviseren.

Voor meer informatie kunt u terecht op deze pagina voor de jeugd en op deze pagina voor volwassenen.
Voor informatie over de Oefentherapie kunt u contact met ons opnemen.